Državna tajnica Janica Kostelić na promociji preventivnog programa „Stop huliganizmu“

 

Državna tajnica Janica Kostelić s ministrom unutarnjih poslova dr. sc. Davorom Božinovićem i ministricom znanosti i obrazovanja dr. sc. Blaženkom Divjak, sudjelovala je u petak, 15. prosinca, u CineStaru Zagreb na promociji preventivnog programa „Stop huliganizmu“.

Riječ je o projektu u sklopu preventivnog programa „Zajedno protiv govora mržnje“, kojem je cilj promicanje kulture tolerancije, dijaloga, nenasilja i nediskriminacije te prevencija svih oblika govora mržnje. Navedeni projekt Ministarstvo unutarnjih poslova provodi u suradnji s nadležnim državnim institucijama, jedinicama lokalne i područne samouprave, sveučilišnom i znanstvenom zajednicom, sportskim organizacijama, klubovima i udrugama, organizacijama civilnog društva, medijima, odgojno-obrazovnim ustanovama, javnim osobama (sportašima, glazbenicima, umjetnicima) i policijama drugih zemalja. 

„Izuzetno sam zadovoljan što je Ministarstvo unutarnjih poslova upriličilo ovu manifestaciju koja je dio jednog pojačanog rada na prevenciji huliganizma u Republici Hrvatskoj. Ove godine smo odlučili obići sve policijske uprave s ovakvim programima kojima je cilj ukazati mladim generacijama na važnost kulture dijaloga, tolerancije, nenasilja, nediskriminacije, dakle sve ono što čini kulturu življenja jedne države koja je članica Europske unije. Represivni dio policijskog posla nije jedini način borbe protiv huliganizma, ključna je prevencija koja je najispravniji put kako se nositi s problemom nasilja na športskim stadionima i drugim oblicima huliganizma, kod govora mržnje radi se o tome da je to korak do ili počinjenje kaznenog djela“, kazao je ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović. 

Na javnoj manifestaciji u zagrebačkom CineStaru prisustvovao je Gerhard Klotter, predsjednik policije pokrajine Baden-Württemberg, s kojom Ministarstvo unutarnjih poslova godinama surađuje, a program u zagrebačkom CineStaru obogatila je projekcija preventivnoedukativnog filma „Na domaćem terenu – Heimspiel“, kao i brojni video prikazi i spotovi usmjereni na sprječavanje huliganizma i govora mržnje.

Podršku ovom hvale vrijednom projektu dali su i mnogi ugledni športaši, a Središnji državni ured za šport uključio se kao partner kako bi zajedničkim djelovanjem intenzivno radili na prevenciji nasilja i huliganizma te svih oblika govora mržnje, kao društveno neprihvatljivog oblika ponašanja.

„Mislim da je nedolično ponašanje, počevši od onog najosnovnijeg, a to je neprimjeren način govora, postalo previše prihvatljivo u društvu i to je nešto što moramo mijenjati, to ne smijemo prihvatiti kao normalan način izražavanja. Moramo ukazivati na važnost fair-playa na športskom terenu, ali i izvan njega, i biti ustrajni u tome. Svaki naš korak u tom smjeru, koliko god se činio malen, može rezultirati velikim učinkom i zato je ovaj projekt važan“, rekla je državna tajnica Kostelić.