Državna tajnica Janica Kostelić s ministrom uprave Kuščevićem potpisala Sporazum o sadržaju i načinu uvida u osobne podatke

 

U Ministarstvu uprave, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport Janica Kostelić s ministrom uprave Lovrom Kuščevićem potpisala je Sporazum o sadržaju i načinu uvida u osobne podatke.

"Uvid u osobna stanja građana RH“ je aplikacija koju je razvilo Ministarstvo uprave temeljem Zaključka Vlade RH, a koja u konkretnom slučaju omogućava službenicima Središnjeg državnog ureda za šport uvid u podatke iz državnih matica na razini rodnog lista, vjenčanog lista, smrtnog lista, potvrde o životnom partnerstvu i domovnice. Službenici od građana, odnosno športaša neće više tražiti donošenje isprave u postupcima u kojima se odlučuje o ostvarivanju nekih njihovih prava, već će se po službenoj dužnosti provjeriti potrebni podaci i na taj način uštedjeti vrijeme i novac građana.

Ministarstvo uprave kontinuirano radi na uključivanju i pristupanju javnopravnih tijela ovoj aplikaciji, a sve kako bi se stvorili preduvjeti za punu primjenu zakonskih odredbi u skladu s kojima je službena osoba dužna po službenoj dužnosti pribaviti podatke o činjenicama o kojima službenu evidenciju vodi javnopravno tijelo kod kojeg se vodi postupak, odnosno drugo javnopravno tijelo ili sud.   Osim za građane, pristup podacima u interesu je i javnopravnih tijela jer će tako povećati učinkovitost, pojednostaviti i ubrzati postupak pružanja usluga građanima.