Državna tajnica Janica Kostelić s predstavnicima športa iz Varaždinske županije

 

Državna tajnica Janica Kostelić danas se susrela s predsjednikom Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina i predsjednikom Županijske skupštine Varaždinske županije mr. sc. Alenom Runcem te saborskim zastupnikom iz Varaždinske županije dr. sc. Josipom Križanićem.

Runac i Križanić državnu tajnicu upoznali su sa stanjem u varaždinskom športu, a jedna od glavnih tema razgovara bila je poboljšavanje uvjeta za športaše odnosno obavljanje liječničkih pregleda športaša i mogućnosti za smanjenje troškova. Predstavili su ideju otvaranja športske ambulante u Varaždinu te istaknuli podatak kako je na području Grada Varaždina registrirano 2930 športašica i športaša, koji prema aktualnom Zakonu o sportu obavljaju dva liječnička pregleda godišnje. S obzirom da je na razini Varaždinske županije i do 12.000 liječničkih pregleda športaša otkrili su kako se predlaže otvaranje ambulante u suradnji Grada Varaždina i Varaždinske županije. Na kraju su naglasili kako bi pitanje liječničkih pregleda i njihovih troškova trebalo biti riješeno na nacionalnoj razini izmjenama u dijelu Zakona o sportu, upravo s ciljem da se smanje troškovi za športaše i njihove obitelji, pogotovo u manje razvijenim, ruralnim sredinama gdje je i teži pristup liječniku.

 „Uvijek ćemo podržati svaku ideju koja može donijeti dobro športu i športašima, pa tako i ovu. Drago mi je da Grad Varaždin i Varaždinska županija posvećuju punu pažnju športu i športašima i vode brigom o svakom segmentu te se nadam da će i nastaviti u tom smjeru. Središnji državni ured za šport prepoznaje važnost lokalnog športa pa su od ove godine povećana sredstva u državnom proračunu za Natječaj za sufinanciranje športskih programa poticanja lokalnog športa i športskih natjecanja na sedam milijuna kuna“, rekla je državna tajnica Kostelić.