Državna tajnica Janica Kostelić u posjetu poljskom ministru turizma i športa

 

Državna tajnica za šport Janica Kostelić zajedno s državnim tajnikom Ministarstva turizma Franom Matušićem u dvodnevnom je posjetu Varšavi u svrhu razvijanja bilateralne suradnje između Hrvatske i Poljske u području športa i turizma.

Hrvatska delegacija sastala se s poljskim ministrom turizma i športa Witoldom Bankom, a na sastanku su između ostalog predstavljeni modeli funkcioniranja sustava u ova dva područja u svakoj državi te usuglašena stajališta o potrebi uzajamne suradnje.

„Poljska i Hrvatska imaju puno područja za suradnju, a šport i turizam su svakako jedna od onih koja se ističu. U športu bih posebno istaknuo suradnju u borbi protiv dopinga, jer kao bivši športaši u ovome imamo jednaka stajališta i mislim da je to jedan od izazova koji je stalno pred nama. Što se tiče turizma, i to je područje gdje postoji veliki prostor za suradnju. Hrvatska je jedna od omiljenih destinacija Poljaka te se Hrvatska mora više promovirati u Poljskoj, ali isto tako i Poljska u Hrvatskoj, jer i mi imamo puno toga za ponuditi“, rekao je poljski ministar Banka nakon sastanka.

„Poljski ministar i ja kao bivši športaši zastupamo ista športska načela i dobro se razumijemo. U športu postoje određena pravila i svaka športska grana ima svoju određenu autonomiju, ali ono što je potrebno i izuzetno bitno je izmjena znanja i iskustava u svim područjima. U Hrvatskoj šport i turizam nisu povezani u jedno tijelo državne uprave, ali šport i turizam su svakako nešto što ide zajedno, jer poznato je da su športaši jedni od najboljih ambasadora svoje države i kao takvi i odlični promotori“, istaknula je državna tajnica Kostelić.

Tijekom svog boravka u Varšavi, državna tajnica susrela se i s predsjednikom Poljskog olimpijskog odbora Andrzejem Krasnickim te obišla poljski Muzej turizma i športa i Institut za šport u kojem se nalazi i Poljska antidoping agencija.