Državna tajnica Kostelić na Prvom zasjedanju Zajedničkog povjerenstva za gospodarsku suradnju između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ukrajine

 

Državna tajnica Janica Kostelić sudjelovala je danas na Prvom zasjedanju Zajedničkog povjerenstva za gospodarsku suradnju između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ukrajine. Zajedničkim povjerenstvom predsjedale su dr. sc. Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske, s hrvatske strane te Ivanna Klympush-Tsintsadze, potpredsjednica Vlade za europske i euroatlantske integracije Ukrajine, s ukrajinske strane.

Hrvatsko izaslanstvo sastojalo se od predstavnika Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva turizma, Središnjeg državnog ureda za šport, FINA-e, Državnog zavoda za mjeriteljstvo, Hrvatske gospodarske komore, kao i predstavnika tvrtki iz energetskog sektora.

Po završetku zasjedanja potpredsjednica Vlade RH dr. sc. Dalić i potpredsjednica Vlade Ukrajine Klympush-Tsintsadze potpisale su Protokol zasjedanja Zajedničkog povjerenstva za gospodarsku suradnju između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ukrajine.

Jedna od točaka Protokola je i suradnja u području mladih i športa te je državna tajnica Janica Kostelić izrazila zadovoljstvo što postoji prilika razvijati suradnju između Hrvatske i Ukrajine s obzirom na važnost športa u našim društvima.

"Jedan od glavnih izazova je kako približiti šport što široj populaciji i omogućiti razvoj stručnog kadra. Zbog toga je bitno razvijati suradnju s različitim zemljama, izmjenjivati iskustva te poticati sudjelovanje na raznim međunarodnim športskim natjecanjima. Jedan od načina ostvarivanja navedenih ciljeva je sigurno mogućnost potpisivanja Memoranduma o suradnji koji će nam pomoći u definiranju i provođenju suradnje na području športa", istaknula je državna tajnica.

Mykola Movchan, zamjenik ministra za mlade i šport Ukrajine također je naglasio važnost uspostavljanja suradnje u području športa koja bi došla na viši nivo potpisivanjem Memoranduma o suradnji. Suradnja između dviju država u području športa time bi se ojačala i konkretizirala te bi se uspostavio i jači dijalog kroz bilateralnu ali i multilateralnu suradnju osobito kroz institucije kao što su UNESCO i Vijeće Europe. Također, naglasio je postojanje suradnje nacionalnih športskih saveza i klubova kroz Program Europske unije Erasmus + Sport.