Državna tajnica Kostelić na sastanku Vijeća ministara za obrazovanje, mlade, kulturu i šport

 

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport, Janica Kostelić, sudjelovala je u Bruxellesu na sastanku Vijeća ministara za obrazovanje, mlade, kulturu i šport (EYCS), u okviru bugarskog predsjedanja Vijećem EU. Na sastanku su usvojeni Zaključci Vijeća u vezi s promicanjem zajedničkih vrijednosti Europske unije putem športa, a održana je i ministarska rasprava na temu komercijalizacije elitnog športa i održivosti europskog modela športa.

Uvodni govor održao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin koji je predstavio UEFA-u ne samo kao športski, nego i društveni pokret koji ima odgovornost u traženju rješenja koja će osnažiti i očuvati europski model športa. U kontekstu komercijalizacije naglasio je kako smatra da športovi trebaju snažna upravljačka tijela koja će kreirati politike koje služe općem dobru. Pri tome je ključna financijska redistribucija, a UEFA raspodjeljuje oko 85% dobiti od vrhunskih natjecanja prema amaterskom nogometu te osigurava da lokalni sport ima koristi od profesionalnih natjecanja.

„Dok sam ja predsjednik UEFA-e neće biti mjesta za sebična postupanja jer novac ne smije upravljati europskim nogometom! Oni koji su zaslijepljeni profitom i žele prodati dušu nogometa trebaju znati da mi nismo vlasnici nogometa te ga nemamo pravo prodavati. Novac je važan za razvoj, ali nogomet nije na prodaju“ rekao je Čeferin.

Ministri su se složili kako europski model športa ima dugu tradiciju, ali mu u kontekstu rastuće komercijalizacije i globalizacije treba potpora kako bi se očuvao i dalje razvijao. Treba stvoriti ravnotežu između športa kao nositelja pozitivnih društvenih vrijednosti i športa kao privatnog biznisa u kojem se generiraju značajna financijska sredstva. Poseban problem nastaje kada financijski moćni klubovi utječu na organizaciju sustava i rasporeda natjecanja. Zaključili su kako je potrebno poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se spriječili pojedini negativni aspekti komercijalizacije i globalizacije, a vodeći računa o autonomiji športa. Vlade mogu dati svoj doprinos ulaganjem u organizaciju športa, stvaranje uvjeta za njegov razvoj, ulaganjem u infrastrukturu, te financiranjem različitih projekata koji povećavaju dostupnost športa za sve građane.

„Kada govorimo o vrhunskom športu, prije svega treba razlikovati vrhunski šport koji ima elemente biznisa, što prvenstveno karakterizira nogomet, tenis i još nekoliko športova. U tim športovima egzistiraju profesionalni športaši s velikim ugovorima, velikim novčanim nagradama i s velikim iznosom sredstava koja se uprihode od transfera, tv prava i marketinških prava, za razliku od onih športova u kojima nije moguće ostvariti vrhunske rezultate na međunarodnoj razini bez pomoći javnih financija. Mišljenja smo kako navedena globalizacija i komercijalizacija ne može i ne smije ugroziti niti skrb o vrhunskim športašima u svim drugim športovima niti kvalitetan razvoj lokalnog i amaterskog športa i u jednoj i u drugoj skupini športova, kao niti europski model športa“, rekla je državna tajnica Kostelić.

„Vlada ima odgovornost zakonodavnim i strateškim dokumentima urediti skrb o svim segmentima športa. Kroz poticajne mjere treba omogućiti ulaganje i privatnog kapitala u razvoj športa na svim razinama. Odgovornost je središnje i lokalne vlade da, uvažavajući autonomiju športskih organizacija, osiguraju skrb o financiranju športa, dobrom upravljanju u športu, kvalitetnom stručnom radu u športu, zaštiti športaša i to posebice djece te učine šport što dostupnijim široj populaciji“, zaključila je Kostelić.

Povjerenik EK Tibor Navracsics istaknuo je kako je rastući ekonomski značaj športa pozitivan u smislu rasta, zapošljavanja i inovacija, međutim kako šport mora ispuniti i svoju društvenu ulogu.

„Zbog svih ovih razloga iznimno je važno osigurati održivost europskog modela športa. EK će na tome raditi zajedno s državama članicama i športskim pokretom i pri tome poštivati autonomiju športa, ali ujedno inzistirati na standardima dobrog upravljanja. Financijsku potporu će i nadalje pružati kroz program Erasmus+ Sport“, rekao je Navracsics.

Na marginama Vijeća, tijekom radnog ručka, održan je strukturirani dijalog na kojem su sudjelovali svi EU ministri nadležni za šport, povjerenik Europske komisije te predsjednik UEFA-e. Sudionici su se bavili pitanjem budućnosti klupskih natjecanja i natjecanja nacionalnih reprezentacija u kontekstu pojedinih športova u kojima klubovi nerado prepuštaju igrače za natjecanja nacionalnih reprezentaciju.

„Nastup za nacionalnu reprezentaciju trebao bi biti iznad svega i zbog toga je važno svakome športašu omogućiti nastup pod zastavom svoje domovine. Razumijem klubove koji moraju brinuti o svojim interesima, međutim mislim da bi svi zajedno trebali napraviti korak k tome da se takve stvari ne dovode u pitanje. Kao bivšoj športašici znam koliko mi je bilo bitno nastupati pod svojom zastavom i vjerujem da je svakom športašu tako, i ne bi ga se uopće smjelo dovoditi u situaciji da mora birati između svoje egzistencije, odnosno igranja za klub, i igranja za svoju reprezentaciju. Takve stvari su po meni nedopustive i trebamo napraviti sve što je u našoj moći kako se tako nešto ne bi dešavalo“, istaknula je državna tajnica Kostelić.