Državna tajnica Kostelić na Velikom danu hrvatskog sporta, Perković i Srbić najbolji

 

Državna tajnica Janica Kostelić s premijerom Andrejom Plenkovićem te ministrom turizma Garijem Capellijem i ministrom financija Zdravkom Marićem, prisustvovala je svečanosti Hrvatskog olimpijskog odbora, Veliki dan hrvatskog sporta. Na svečanosti su podijeljene nagrade najuspješnijim hrvatskim športašicama i športašima u godini na izmaku, a titulu najbolje športašice ponijela je Sandra Perković te najboljeg športaša Tin Srbić.

„Trudimo se udovoljiti ovim sjajnim uspjesima hrvatskih športaša. Šport i športaši su toliko dobroga učinili za promociju Hrvatske, tako da nema tog proračuna Središnjeg državnog ureda za šport koji bi mogao namiriti sve ove uspjehe. Pitanje financiranja športa muči brojne naše saveze, a mi smo kao Vlada odlučili ove godine napraviti iskorak u tom pogledu jer smo povećali izdvajanje za šport i nagrade za športaše", izjavio je premijer Plenković, koji je uručio nagrade Perković i Srbiću.  

Perković je šestu godinu zaredom najbolja u izboru HOO-a, a ove godine je osvojila zlato na Svjetskom prvenstvu u Londonu. Za naslov je bio dovoljan hitac od 70.31 metara, a Sandra je godinu okončala i kao pobjednica Dijamantne lige u disku, i to šesti puta zaredom. Gimnastičar Tin Srbić po prvi je puta proglašen najboljim športašem Hrvatske, a s naslovom svjetskog prvaka na preči u Montrealu ostvario je najveći uspjeh u povijesti hrvatske gimnastike. 

Najboljom momčadi proglašena je hrvatska vaterpolska reprezentacija koja je postala svjetski prvak ovo ljeto u Budimpešti, dok su najbolja ekipa hrvatske streljačice u disciplini zračna puška 10 metara u sastavu Snježana Pejčić, Valentina Gustin i Marta Zeljković koje su osvojile ekipno srebro na Europskom prvenstvu u Mariboru.

Veslači Martin i Valent Sinković, srebrni na Svjetskom prvenstvu u dvojcu bez kormilara, najbolji su u kategoriji športskog para, štafete ili posade dok su nagradu za najboljeg trenera podijelili izbornik hrvatske vaterpolo reprezentacije Ivica Tucak, trener Sandre Perković Edis Elkasević i trener Tina Srbića Lucijan Krce. 

Dobitnici tradicionalne nagrade HOO-a "Matija Ljubek" su ove godine Dragutin Šurbek,  Zrinko Gregurek, Zvjezdana Tuma-Parlov, Vlaho Asić i Sportsko ribolovno društvo "Priroda" iz Vinkovaca. 

Nagradu za najuspješnije promicatelje Hrvatske u svijetu dobilo je sedam vrhunskih hrvatskih športaša koji su snimili spot Hrvatske turističke zajednice pod nazivom "Hrvatska - puna života". Nogometaši Luka Modrić, Dejan Lovren, Mateo Kovačić, Mario Mandžukić i Ivan Rakitić, tenisač Marin Čilić i košarkaš Dario Šarić odrekli su se svog honorara za snimanje u ukupnom iznosu od pola milijuna kuna, uplativši ga u humanitarne svrhe. 

Posebno priznanje za športski pothvat godine dobila je daljinska plivačica Dina Levačić, koja je postala prva Hrvatica s "Trostrukom krunu", preplivavši u tri maratona ukupno 114 kilometara. Levačić je preplivala 46 kilometara ispod 20 mostova Manhattana, nastavila dionicom od 34 kilometra od otoka Cataline do Los Angelesa te naposljetku preplivala i La Manche, također u duljini od 34 kilometra i to sve u samo 90 dana.

Trofej Međunarodnog olimpijskog odbora "Sport bez granica"  pripao je Županijskom savezu športova Vukovarsko -srijemske županije zbog projekata socijalne uključenosti pripadnika različitih manjinskih zajednica i pomoći u obnovi i izgradnji športske infrastrukture u ovoj županiji, u kojoj je tijekom rata uništeno više od 80 posto športskih borilišta. 

Posebno priznanje HOO-a za medijsku promociju športa dobile su emisije "Sport nedjeljom" i "Istinom do gola".