Državna tajnica Kostelić u Japanu na sastanku s guvernerom prefekture Niigata i gradonačelnikom Tokamachija

 

Državna tajnica za šport Janica Kostelić trećeg dana boravka u Japanu posjetila je prefekturu Niigata u kojoj se nalazi grad Tokamachi na čiji poziv je organiziran službeni posjet Japanu. Održan je zajednički sastanak s guvernerom prefekture Niigata Yoneyamom Ryuichijem te tamošnjim predsjednikom Sportskog saveza Babom Junichirom, predsjednikom Skijaškog saveza Omijem Takaakijem i predsjednikom Nogometnog saveza Karazawom Shouzom.

Japanski domaćini zahvalili su se na odazivu i istaknuli kako je odobrenje koje je Japanski olimpijski odbor dodijelio Gradu Tokamachiju za tzv. grada domaćina ujedno prilika za ostvarenje suradnje s Republikom Hrvatskom i na širem području prefekture Niigata, a ne samo na razini grada. Izrazili su nastojanje da se suradnja u području sporta, koja je započela prilikom Svjetskog nogometnog prvenstva 2002. godine, proširi i na ostale sportove. Također, predložili su mogućnost organiziranja treninga za hrvatske sportaše prije Olimpijskih igara u Tokiju.

Uz sastanak, organiziran je obilazak i prezentacija sportskih terena i infrastrukture u prefekturi Niigata u kojoj su jedne od najistaknutijih građevina stadion „Denka Big Swan“ koji je izrađen povodom otvorenja i održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva 2002. godine, te Baseball stadion Prefekture Niigata, izgrađen na dvije razine.

Nakon obilazaka terena u Niigati održan je prijem u Gradu Tokamachiju te sastanak s gradonačelnikom Sekiguchijem Yoshifumijem. Državna tajnica zahvalila je na dobrodošlici i inicijativi za razvoj suradnje unatoč značajnoj udaljenosti Japana i Republike Hrvatske. Tom prilikom, istaknula je kako ovaj primjer pokazuje kako otvorenost i želja za upoznavanjem, razmjenom iskustava i suradnjom može prevladati i velike udaljenosti. Također je naglasila kako postoji učestalost prijateljstava na razini gadova, no kako su rijetki primjeri da je jedan grad prijatelj cijeloj zemlji te je izrazila nadu da će ovakav primjer slijediti i drugi gradovi.

Gradonačelnik Yoshifumi istaknuo je prepoznatost hrvatskog sporta u Tokamachiju te pozvao da se iskoriste prednosti koje ovaj grad može ponuditi. Posebno su istaknute mogućnosti u području skijanja, obzirom da je prefektura Niigata poznata po najvećoj godišnjoj količini snijega u Japanu, a u samom Tokamachiju godišnje se bilježi prosječno oko 3 metra snijega. Predložio je mogućnost treninga za hrvatske skijaše prije Zimskih olimpijskih igara 2018. godine, no, uz zahvalu na pozivu, državna tajnica je istaknula kako će to ovisiti o rasporedu natjecanja koji je unaprijed utvrđen.

Gradonačelnik je čestitao državnoj tajnici na ostvarenim rezultatima tijekom sportske karijere i preuzimanju odgovornosti za unaprjeđenje sporta u svojoj zemlji te istaknuo kako njezin primjer može poslužiti kao inspiracija.

Razgovaralo se i o važnosti motiviranja djece i mladih na bavljenje sportom, a tom prilikom državna tajnica je istaknula kako je djeci važno ponuditi mogućnost izbora i ne vršiti pritisak na postizanje vrhunskih rezultata, već osvijestiti dobrobit bavljenja sportom i uživanje u izabranoj aktivnosti.