Grad Tokamachi državnoj tajnici Kostelić tijekom drugog dijela službenog posjeta Japanu predstavio sportska borilišta i terene

 

Državna tajnica za šport Janica Kostelić u drugom dijelu svog posjeta Japanu obišla je sportska borilišta i sportske terene koje je predstavio Grad Tokamachi sa željom da dio hrvatskih sportaša dođu na pripreme uoči Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju 2020. godine.

Državna tajnica je posjetila tzv. Croatia Pitch koji obuhvaća nogometne terene uz koje je 2012. godine izgrađena Kuća japansko-hrvatskog prijateljstva. Navedena infrastruktura omogućuje pristup svim osnovnim uvjetima koji su sportašima potrebni za održavanje odgovarajućih treninga. Domaćini su prezentirali i Nakasato arenu koja je izgrađena prije šest godina te se sastoji od košarkaškog terena koji je moguće prilagoditi za rukomet, kao i prostor za stolni tenis. U ovoj areni nalaze se i dvorane za judo i kendo. Državna tajnica posjetila je i atletski stadion te sportski kompleks koji uz dvoranu za košarku, prostor za stolni tenis te zid za penjanje, raspolaže i s dobro opremljenom teretanom. Većina navedene infrastrukture prilagođena je za pristup osobama s invaliditetom te se nalazi u blizini hotelskog smještaja i bazena.

Predstavnici Grada pokazali su i stazu za cross-country skijanje, koja je dugačka deset kilometara, odobrena od FIS-a, a na kojoj se tijekom zimskog razdoblja održavaju brojna natjecanja.

Državna tajnica se susrela s učenicima osnovne škole Matsunoyama gakuen, koji su većinom aktivni u skijaškom klubu. S učenicima je podijelila svoja iskustva iz razdoblja skijaške karijere te kroz igru i zabavu ukazala na važnost tjelesne aktivnosti za osobni razvoj i postizanje životnih ciljeva.

Gradu Tokamachiju državna tajnica Kostelić zahvalila se na inicijativi za razvoj suradnje, istaknuvši da će o tome što Japan nudi hrvatskim sportašima biti upoznati svi za koje su te informacije od značaja. Zajedno s Hrvatskim olimpijskim odborom, Hrvatskim paraolimpijskim odborom te sportskim savezima razmotrit će se mogućnost odaziva sportaša iz pojedinih sportova na pripreme u Tokamachiju.

Obzirom da su japanski mediji izrazili veliki interes za boravak državne tajnice Kostelić u Japanu te njezina očekivanja vezana uz organizaciju OI i POI, održana je i konferencija za novinare. Državna tajnica je istaknula kako je tijekom ovog tjedna održano niz značajnih sastanaka koji su početna točka za daljnju suradnju u području priprema za OI i POI. Nadalje, očekuje da će se započeta suradnja između Grada Tokamachija i Republike Hrvatske nastaviti razvijati i proširiti i na ostale gradove u Japanu, jer unatoč velikoj udaljenosti dviju zemalja postoje brojni zajednički interesi, ne samo u području sporta, već i kulture. Vezano uz samu organizaciju OI i POI domaćinima je zaželjela puno uspjeha i izrazila uvjerenje kako će oba događanja u Japanu biti na najvišoj razini.

Ovom prilikom državna tajnica susrela se i s izvršnim direktorom Japanskog skijaškog saveza, Kentarom Minagawom, koji je izrazio zadovoljstvo što je državna tajnica nakon završene skijaške karijere odlučila raditi na unaprjeđenju sustava sporta. Velikom prednošću smatra što je ovu odgovornost, jednako kao u u slučaju Središnjeg državnog ureda za sport u Japanu, preuzela osoba s profesionalnim sportskim iskustvom.