Međunarodna konferencija „Borba protiv dopinga u rekreativnom okruženju“

 

Međunarodna konferencija „Borba protiv dopinga u rekreativnom okruženju“, održana je u utorak u Opatiji u organizaciji Riječkog sportskog saveza. Na Konferenciji, koja je organizirana u sklopu projekta JUST SPORT, sudjelovao je i Krešimir Šamija, ovlašten za obavljanje poslova zamjenika državne tajnice za šport, a cilj Konferencije bio je razmijeniti iskustva i primjere dobre prakse koje su dobivene tijekom provedbe ovog projekta.

Voditeljica projekta Verica Mance iz Riječkog sportskog saveza, istaknula je kako u Hrvatskoj ne postoji istraživanje o korištenju dopinga i raznih suplemenata kod rekreativaca, ali da je stanje zabrinjavajuće, jer su rezultati ankete provedene među fitness trenerima i rekreativcima pokazali kako se čak 90% anketiranih ne informira o dodacima prehrani koje koriste radi poboljšanja rezultata treniranja, povećanja tjelesne mase ili postizanja boljeg izgleda.

„Mislim da su ovakve konferencije izuzetno bitne kako bi se doprlo do ljudi i ukazalo im se da korištenje raznih sredstava, za koje niti ne misle da bi mogla sadržavati štetne tvari, mogu izuzetno štetiti njihovom zdravlju. Rekreativno vježbanje kao primarni cilj trebalo bi imati poboljšanje zdravlja. Dakle, uzimanje nedopuštenih sredstava u kontradikciji je s osnovnim poimanjem rekreativnog športa odnosno zdravstveno usmjerenog tjelesnog vježbanja. S druge strane, rekreativci se suočavaju sa steroidima i anabolicima iz neznanja, jer ne poznaju sastav suplemenata koje konzumiraju. No, posljedice su jednake, svi oni koji koriste nedozvoljena sredstva narušavaju svoje zdravlje. Postoje načini kako možemo pokušati prevenirati ovaj problem, jedan od njih su sigurno ovakve konferencije i da se glas s njih čuje, ali prvenstveno je potrebno raditi na edukaciji, kako fitness-instruktora i trenera, tako i svih potencijalnih i stvarnih korisnika ovakvih sredstava, od djece pa na dalje“, rekao je Krešimir Šamija.

Uz Krešimira Šamiju, kao gosti na Konferenciji su prisustvovali Nikola Ivaniš, zamjenik riječkog gradonačelnika, Darko Tot iz Ministarstva znanosti i obrazovanja te Siniša Krajač iz Hrvatskog olimpijskog odbora.

Poseban gost Konferencije bio je Andreas Krieger, koji je prije bio poznat kao Heidi Krieger, vrhunska atletičarka, ali je kao posljedicu uzimanja dopinga morao promijeniti spol. Krieger je opisao svoje iskustvo te koje je sve zdravstvene probleme imao zbog uzimanja dopinga.