U 35 hrvatskih gradova od Vukovara do Dubrovnika vježbalo više od 40 000 građana

 

Europski tjedan sporta koji se od 23. do 30. rujna održao diljem Hrvatske najuspješniji je dosad. U projektu kojeg Središnji državni ured za šport na inicijativu Europske komisije provodi treći put, ove godine izravno je sudjelovalo više od 40 000 građana i više od stotinu udruga, a pribrojimo li tome i one koji su podržali niz događanja uoči Tjedna, brojka se penje i mnogo više. U sklopu Tjedna organizirano je 70 sportsko-rekreativnih događanja u čak 35 gradova Hrvatske od Dubrovnika, preko Zagreba pa sve do Vukovara, i to s jednim ciljem - promicati sport i tjelesnu aktivnost te građane svih dobnih skupina i tjelesnih mogućnosti potaknuti na aktivniji i zdraviji život.

„Europski tjedan sporta koji je iza nas čini nas zaista sretnima zato što su građani svojim odazivom pokazali da, bez obzira na negativne trendove kada je u pitanju bavljenje sportsko-rekreativnim aktivnostima, postoji svijest o važnosti mijenjanja navika koje nam je nametnuo ubrzani i sjedilački način života. Svaki je dan prilika da učinimo nešto dobro za sebe i svoje zdravlje i drago mi je da su to prepoznali mnogi među nama. Projektom smo nastojali zahvatiti i velike i male gradove u Hrvatskoj, željeli smo proširiti ponudu aktivnosti kako bismo dosegnuli građane svih uzrasta i interesa - djecu, mlade, radno aktivne, osobe s invaliditetom, umirovljenike - i vjerujem da smo u tome uspjeli. Pokazali smo da se tjelesnom aktivnošću može baviti svatko te da ne postoje nesavladive prepreke. Iako je pred svima nama - Središnjim državnim uredom za šport, kineziolozima, liječnicima, nutricionistima, obrazovnim ustanovama - još mnogo rada, ako smo i mali dio građana uspjeli potaknuti na promjenu, znači da smo na dobrome putu. No, projekt ne staje ovdje. Nove, zdravije navike i započete aktivnosti svi bismo trebali nastaviti provoditi tijekom cijele godine. I zato Europski tjedan sporta ne završava, nego nas sve poziva na ponovni susret za godinu dana kada će svatko od nas imati priliku potaknuti još više ljudi oko sebe na aktivniji i zdraviji život“, izjavila je državna tajnica za šport Janica Kostelić povodom završetka Europskog tjedna sporta.

Tjedan je započeo otvaranjem na zagrebačkom Jarunu gdje je u okviru ovog cjelodnevnog središnjeg događanja građanima predstavljeno više od 30 tradicionalnih i netradicionalnih sportova u kojima su se okušali i sam premijer Andrej Plenković te ministri Martina Dalić, Damir Krstičević, Davor Božinović i Tomislav Tolušić. Građani su se upoznali i s nesvakidašnjim sportovima poput capoeire, parkoura, penjanja po stijeni, mačevanja, streljaštva, hokeja na travi, ragbija, veslanja na sup dasci i drugih te informirali o dobrobitima tjelesne aktivnosti za zdravlje i zdravoj prehrani.

Ukupno 60 fitness centara i sportskih klubova u 16 hrvatskih gradova tijekom Europskog tjedna sporta organiziralo je Dane otvorenih vrata za vrijeme kojih su građani mogli besplatno isprobati razne vrste sportova i rekreacije te odabrati nešto s čime će se nastaviti baviti.

Uoči Europskog tjedna sporta, kroz organizirane posjete školama, uložen je poseban trud kako bi se djeci prezentirali sport, rekreacija i njihove koristi za zdravlje. Tako su proslavljeni hrvatski sportaši održali satove tjelesne i zdravstvene kulture u školama u Zagrebu, Šibeniku i Maslenici te za 300-tinjak školaraca demonstrirali sportove poput košarke, veslanja ili jedrenja.

Upravo iz tog razloga, poseban dan bio je 28. rujna, koji je bio posvećen promicanju sporta među učenicima hrvatskih škola. Njih više od 3000 iz svih hrvatskih županija okupilo se na proslavi Dana školskog sporta u Areni Zagreb gdje su imali priliku upoznati sve prednosti koje im bavljenje tjelesnom aktivnošću donosi.

U aktivnosti Europskog tjedna sporta bila je uključena i Univerzalna sportska škola djece s teškoćama u razvoju kojima je dan poticaj da se bave sportom i pomiču vlastite granice. Važan dio projekta činili su i stariji građani koji su na održanoj Seniorijadi 50+ u Zagrebu natjecanjem u četiri sporta pokazali kako je bavljenje aktivnošću u „trećoj dobi“ iznimno važno, ali i jednostavno.

U sklopu Europskog tjedna sporta, a za potrebe izrade Analize stanja Nacionalnog programa sporta, provedeno je i istraživanje o tjelesnoj aktivnosti građana Hrvatske koje je pokazalo kako se gotovo dvije trećine, odnosno čak 62 posto populacije Hrvatske starije od 15 godina uopće ne bavi nekom športskom, rekreacijskom ili drugom tjelesnom aktivnošću. Rezultati su predstavljeni i na stručnoj konferenciji „Kako povećati tjelesnu aktivnost stanovništva“, koja je, s ciljem pronalaženja kvalitetnog rješenja za poticanje stanovništva na svakodnevno vježbanje, 29. rujna okupila 100-tinjak stručnjaka iz područja kineziologije i zdravstva. Sudionici konferencije složili su se kako je tjelesna neaktivnost širi društveni problem, a rješenje je moguće naći samo kroz sinergijsko djelovanje liječnika, kineziologa, nutricionista, roditelja, odgajatelja, obrazovnih ustanova i države, ali naravno i svakoga od nas ponaosob jer se, prije svega, moramo zauzeti za sebe.

Projekt je promicalo i više od stotinu aktualnih i bivših sportaša, među kojima ambasadori projekta Dario Šarić, Antonija Sandrić, Damir Martin, Maida Arslanagić i Sandra Paović, zatim hrvatska košarkaška reprezentacija, KK Cibona i KK Cedevita, RK PPD Zagreb, hrvatska skijaška reprezentacija, Mario Mlinarić, Šime Fantela, Branimir Vujević, Iva Radoš, Pero Kuterovac, Dubravko Šimenc, Gordan Kožulj, Danira Bilić, Josip Glasnović, Neven Žugaj, Dino Sokolović, Ivan Katanušić i mnogi drugi.

Podršku projektu pružile su i osobe iz javnoga života Bojan Jambrošić, Bruno Šimleša, Damir Kedžo, Frano Ridjan, Ivana Mišerić, Mia Anočić Valentić, Mirna Maras, Pravila igre…

Jedan od ciljeva projekta jest potaknuti građane da se kreću i na radnome mjestu pa su svojim uključivanjem projekt pozdravile tvrtke Allianz, Raiffeisen banka, Državni hidrometeorološki zavod, Poliklinika Medikol, Vipnet, Atlantic grupa, Podravka, Dukat, Detox for Life studio, restorani Green Point, Gajbica i drugi.

Europski tjedan sporta zatvoren je u Vukovaru 30. rujna, gdje su brojni građani sudjelovali u zajedničkoj tjelovježbi na otvorenome, u nizu turnira, biciklijadi, trkačkoj utrci i demonstracijama drugih sportsko-rekreativnih aktivnosti koje ovaj grad na Dunavu nudi.